Alles Käse
Duitsland heeft zijn worst. Maar Holland… Ja Holland staat in Duitsland echt bekend als hét kaasland bij uitstek. Daar eten ze Kaas met een hoofdletter, zeg maar. In 2018 stelde kaasexpert Betty Koster niet voor niets een heel boek samen met de titel ‘Hollandse Kaas’: ruim veertig van de allerlekkerste kazen, allemaal uit Nederland. En laat nou sinds vorig jaar de beste kaasmeester van de wereld ook nog eens een Nederlander zijn. Dat kan toch geen toeval zijn? En marge van de Grüne Woche liet hij een selectie Nederlandse regionale kazen proeven.
Iedere lekkerbek die een beetje oplettend boodschappen doet, weet natuurlijk al lang dat er meer is dan Goudse kaas in een plastic seal. En de slowfoodies onder de lezers koesteren hun boerenadresjes hoe dan ook. En toch is het een genot als je weer eens wordt ingewijd in een nieuw culinair geheimpje. Het was een feestje voor de smaakpapillen: de kaasproeverij met drankpairing pas geleden. De proeverij stond onder de bezielende leiding van de beste kaasmeester van de wereld en Maître Fromager Evert Schönhage, bijgestaan door Simon Crone van de Vereniging van Nederlandse Wijn Producenten. Zes regionale Nederlandse kazen, allemaal opgenomen in de Ark van de Smaak van Slow Food, passeerden de revue. Ik zou zeggen: Do try this at home!
Ik proefde voor Slow Food Nederland.